Eberly & Associates
  • Open Site Menu
Eberly & Associates
  • Open Site Menu

Eberly & Associates provided comprehensive Land Planning, Civil Engineering and Landscape Architecture services for a new 50-acre campus with multiple buildings totaling 165,000 GSF, student parking, and CDL truck driving range. Landscape features an outdoor eating and study area as well as a long wooden pedestrian bridge.

The site was initially planned for a technical park and had roadways, roundabouts, and stormwater infrastructure in place. The team master planned this campus to use the existing infrastructure to reduce site development costs.

The main 3-story building includes student support spaces, administrative offices, general classrooms, and science labs. The single-story Technical and Industrial (T&I) Building houses various technical trade programs utilizing heavy equipment. The CDL range is located nearby the T&I building. This project is the first phase in the development of the new campus.

Renderings courtesy of Nelson Worldwide.

Eberly & Associates provided civil engineering services for the initial assessment of the Glenn and Towers Residence Halls renovation, which included a study of the entire site for accessibility and connectivity of the freshman student quad to the East Campus.

Subsequently, we provided civil engineering and landscape architecture services for the design and comprehensive renovation and addition of a 8,400 s.f. commons building with study space, gathering spaces, and a work-out facility. The renovation required extensive site and infrastructure work to bring the project up to current Georgia Tech standards and incorporates sustainable concepts including an underground cistern to capture rainwater and condensate to be used for irrigation.

Eberly ensured the protection of the stately oaks, established over decades as well as hardscape construction in close proximity to these trees. The renovated central lawn links the residence halls with dining facilities to the south. The expansive lawn provides open, clear vistas and the large, preserved Oak trees.

Eberly & Associates provided both Civil Engineering and Landscape Architecture services for the renovation of the 61,000 s.f. library and a new 24,000 s.f. fine arts building. Services included site engineering, grading, drainage, new utilities, landscape, hardscape and irrigation.

The Carlton Center project revives the hub for student life on campus with a modern building and public space. The new outdoor plaza’s design goal is to act as a heavily-used student space and provide future connections for campus planning projects. The landscape design is simple and elegant in design, but diverse in function.

The Fine Arts building and performance space is the anchoring building along the school’s historic “Sweetheart Circle” entrance. The building’s design and materials draw heavily from the three restored ABAC buildings located along the sweetheart circle. The hardscape and landscape is heavily rooted in the historic and traditional campus surroundings.

Eberly & Associates provided civil engineering and landscape architecture services for the renovation of a historic legacy science building to become a living and learning center featuring suite-style rooms to accommodate 90 students. The other areas of the building will include academic classrooms and learning centers, a small theater, conference and collaboration space.

To support the school’s desire for an energy-efficient building, the renovation included a new hybrid geothermal heating and cooling system which is supported by a geothermal well field in the quadrangle adjacent to the building. The civil site package included locating the wells and coordination with the Mechanical Engineer on the geothermal location and connections.

Awards

2015 Georgia Trust for Historic Preservation Excellence in Sustainable Rehabilitation

The new 71,000 s.f. health science building adds active learning classrooms for physics, chemistry, biology, and physiology. Eberly & Associates provided the civil engineering and landscape architecture services for the site planning and engineering for this project that included site utilities, stormwater management, grading, and drainage.

Eberly & Associates is providing Civil Engineering and Landscape Design services for the Campus Center Renovation and Expansion at Georgia Institute of Technology.

Our services also included extensive sustainability initiatives, rainwater harvesting, and expanded site utilization for student interface for the new Campus Center. Cisterns were designed to hold approximately 180,000 gallons of stormwater for reuse. The site design also includes bioswales, pervious paving, and an underground retention chamber system to allow stormwater to infiltrate and recharge the groundwater table.

The new center encompasses four buildings spanning 11 acres along a pedestrian pathway. A total renovation and addition to the existing Student Center will have expanded retail, student organization space, two theaters, dining, lounges, and recreation space. The new buildings include a stand-alone cafe and an event building with 11 meeting rooms and an 11,600 s.f. ballroom.

The project is being constructed in phases so students can continue to utilize essential campus functions. The first phase includes the new exhibition hall, pavilion, and café. The second phase includes the renovation and addition to the existing student center. Some essential campus functions will be temporarily relocated to the Exhibition Hall building during the second phase of construction.

Photography by Jonathan Hillyer